Можем ли наистина да работим само 4 часа седмично?

Ако не живееш в пещера, значи най-вероятно знаеш кой е Тим Ферис и какво е „4-часова работна седмица“. 🙂 Ако не е така, правим бързо опресняване: Тим издава своята книга „Четиричасовата работна седмица“ през 2007 г. и в нея представя концепцията за т.нар. „lifestyle design“. Идеята да започне да експериментира с намаляване на работните си часове му идва, след като стартира собствен бизнес, развива го няколко години и осъзнава, че сам си е създал затвор, в който живее и работи по 14 часа дневно. Когато решава, че му е писнало, Тим взима радикални мерки и се опитва не просто да намали част от работното си време, а да сведе часовете, прекарани в работа, до абсолютния минимум. Част от тази концепция е и „мини пенсионирането“: откъсване от работата за известен период от време (по-дълъг от обичайните седмица-две отпуск), докато човек е още млад, вместо да работи цял живот и да почива продължително след пенсия. След множество успешни експерименти Тим публикува книгата, която предизвиква почти революция сред хората, които се интересуват от личностно развитие, продуктивност и управление на времето. Следват и още няколко книги, част от „4-часовата“ концепция, които помагат да се храним, живеем и спортуваме максимално ефективно. В днешно време Тим работи доста повече от 4 часа седмично, но това е, защото работата му носи удоволствие, позволява му да я съчетава с любимите си пътешествия (прилагайки „4-часовите“ принципи) и ако прецени или му се наложи, би могъл да я оптимизира така, че да я сведе до 4 ч седмично и бизнесът му да продължава да работи.

Ако си сред феновете на Тим, може би се питаш как (и дали) можеш да приложиш неговите основни принципи в български условия. Да видим…

Принцип 1: Работа с данни

Почти всичко, което Тим прави, е свръх оптимизирано. Той се стреми към максимална продуктивност, за да може да свърши възможно най-много работа за възможно най-кратко време. За да оптимизираш нещо, преди това трябва да знаеш къде се намираш в момента. Съвсем лесно можеш да го направиш и ти.

  • Измервай времето, прекарано във вършене на различни задачи. Има множество инструменти за това, онлайн и офлайн (ако потърсиш „time tracking tool“ или „time tracking software“ във всяка онлайн търсачка или в магазина за приложения на телефона си, ще видиш богат набор от такива). Инсталирай си един от тях, направи си електронна таблица или води бележки на хартия. Важното е да засичаш коя задача колко време ти отнема, за да знаеш къде си сега, преди да започнеш да мислиш как да намалиш това време.
  • Прегледай текущите си задачи и проекти. Помисли за нещата, които вършиш. Наистина ли искаш да се занимаваш точно с това, което правиш и да изпълняваш точно тези задачи? Коя от тях колко е важна за крайния резултат?
  • Направи си финансова ревизия. Може би отговорът на въпроса „Как да работя по-малко?“ се крие в парите. Дали можеш да оптимизираш разходите си? Записвай си поне за месец колко точно харчиш и за какво. След това ще ти бъде много по-лесно да прецениш дали можеш да живееш и с по-малко, а оттам и дали се налага да работиш толкова, колкото в момента. А може и да се окаже, че имаш достатъчно средства да платиш на някого, който да поеме част от твоите задължения и по този начин да си „купиш“ свободно време.
  • Какви цели имаш и как можеш да измериш постигането им? Почти всяка цел има  изражение в числа. Твоята задача е да определиш какво е то, да запишеш настоящото състояние и да си направиш план как най-оптимално да стигнеш до желания краен резултат. Например, ако искаш да отслабнеш, вероятно знаеш колко килограма искаш да тежиш, както и какво е теглото ти сега. Ако имаш финансова цел, знаеш колко пари получаваш на месец в момента и колко искаш да бъдат. Помисли добре и опиши всички свои цели по този начин. След това периодично проследявай данните, за да знаеш дали това, което правиш, те приближава към целта или те отдалечава от нея. Самото постигане на 4-часова работна седмица (или на желания от теб брой работни часове) може да бъде такава цел.

Принцип 2: Контрол върху емоциите

Нещата, които си поставяш като цел и които се опитваш да направиш, най-вероятно не са особено често срещани и повечето хора дори не се замислят за тях. Възможно е да се съмняваш дали ще се справиш, да те е страх от неуспеха или около теб да има хора, които се съмняват в теб или в целите ти и държат да ти го казват редовно.

За да се справиш с негативните емоции, които могат да те спънат по пътя към целта, „контрирай“ със съответното количество положителни усещания. Запаси се с книги и мотивационни видеа. Търси си приятели, познати, групи в социалните мрежи и събития, на които можеш да се запознаеш с нови хора, които са в съгласие с твоите цели. Всеки път, когато се почувстваш зле, се зареждай с нова доза мотивация.

Принцип 3: Оптимизация на работните задачи

Време е да запретнеш ръкави и да се захванеш за сериозна работа по твоята продуктивност. Фактите са много прости: колкото по-бързо свършваш работата си, толкова повече свободно време ще имаш, но трябва и да поддържаш определено качество. Независимо дали работиш за някого или имаш свой бизнес, никой – нито шефът ти, нито клиентите ти – няма да ти плаща за ниско качествена, „претупана“ набързо работа (или ако продължи да ти плаща, няма да е толкова, колкото в момента, а доста по-малко). Целта ни е да открием дали има задачи, които ти губят времето и да се уверим, че вършиш най-важното, без да се разсейваш с нещо излишно.

Съществуват множество обучения, книги и методологии за оптимизиране на времето и задачите, но ако опиша всички в тази статия, ще стане непоносимо дълга. 🙂 Затова ти давам някои идеи за начало, които да опиташ, а ако искаш да получиш още, кандидатствай за консултация с нашия екип (безплатно е).

Ето и идеите, с които да започнеш:

  • Отдели най-важното и върши първо него. Във всяка работа има важни и второстепенни задачи. Определи кои са тези твои задачи, без които не можеш да минеш и които носят най-голяма стойност и резултати. Постави ги първи в графика си, така че да е сигурно, че каквото и да се случи през деня, ще ти остане време за тях (защото с тях започваш). Старай се най-много точно когато работиш по тези задачи, а за по-маловажните може и да спестиш малко време и усилия – ти прецени точно колко можеш да си позволиш, без да пострада качеството и без да развалиш крайния резултат.
  • Откажи се от нещо, което ти губи времето. Ако за известно време засичаш времето си, както препоръчвам по-горе, със сигурност ще откриеш неща, които ти губят времето. Определи кои са те (например гледане на телевизия или „висене“ в социалните мрежи) и помисли как да ги намалиш до минимум. Не забравяй, че е добре да имаш и своето време за почивка, през което да правиш това, което ти се иска – просто се постарай то да е фиксирано и да не допускаш занимания, които всъщност не искаш да ти отнемат дълги часове, да го правят, без дори да разбереш.
  • Автоматизиране и делегиране. Ако не можеш да елиминираш дадена задача, но тя ти е неприятна, отнема ти прекалено много време или ти е трудна, помисли дали можеш да я възложиш на друг човек или да я автоматизираш. В днешно време дори и в България има компании, които могат да те отменят в досадни домакински задължения, да напазаруват вместо теб или да почистят дома ти, докато ти работиш или дори докато си почиваш. Има и софтуер, който може да те отмени в доста задачи. Например, всяка електронна поща позволява да настроиш автоматичен отговор, който всеки, който ти е писал, да получава веднага. Ако често отговаряш на писмата по сходен начин, защо не настроиш автоматичен отговор, който да благодари на човека, който ти е писал и да му казва, че ще прочетеш писмото и ще отговориш по-късно, ако е необходимо? В този автоматичен отговор можеш да включиш и често задавани към теб въпроси или каквото друго сметнеш за нужно, което би ти спестило еднаквите отговори, които изпращаш на почти всеки. Разгледай всяка задача, която не искаш или нямаш време да вършиш лично, помисли добре дали има начин да бъде свършена, но не от теб… и ще се изненадаш колко много идеи ще ти дойдат.

Вече имаш основата за едно добро начало, а ако искаш да увеличиш продуктивността си още повече и да работиш по-спокойно, по-щастливо и по-добре, напомням ти за нашите безплатни консултации – запиши се по-долу, за да получиш e-mail с информация как да кандидатстваш за тях.

Rating: 4.9/5. From 1 vote.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.