Как да изкарам повече пари?

Този въпрос задавате често на нашите експерти и затова решихме да съберем полезни, изпробвани съвети по темата, на едно място.

Поставете си финансова цел

За да постигнете дадена цел, тя трябва да бъде измерима и конкретна. Затова и първата стъпка от нашия план трябва да отговори на въпроса: „Колко пари искаме да изкараме?“

Както при много „общи“ въпроси, отговорът е: „Зависи“. Планът може да бъде един, ако ви трябва еднократна сума за купуване на нещо, друг, ако искате да увеличите основния си доход и трети, ако искате да стартирате страничен бизнес. Обмислете за какво са ви необходими парите и направете поне груба калкулация каква сума ви трябва и дали ви е необходима еднократно или ще си поставите цел за постигане на определен приход на всеки месец, тримесечие или година.

След като имате представа за сумата, която ви трябва, запишете я.

Съставете план

В зависимост от целта и сумата, имате различни варианти за постигане на целта.

Ако ви трябва еднократна сума, можете да опитате следното:

  • Продайте свои вещи, от които вече нямате нужда.
  • Прегледайте сайтовете с обяви за работа, международните онлайн борси за работещи на свободна практика и групи в социалните мрежи за фрилансъри и за хора с вашата професия и умения. Много е вероятно някой да търси сътрудник на проектен принцип, който да извърши определена задача в даден срок. Ако хонорарът отговаря на целта ви, това е едно перфектно решение.

Повече, по-перспективни и по-интересни възможности имате за редовен допълнителен доход. Сред тях са:

  • Потърсете допълнителна почасова работа.
  • Сайтовете и групите за хора на свободна практика отново са ваш добър приятел. Колкото по-често работите по проекти в даден сайт или група, толкова по-добри отзиви можете да получите от клиентите на съответното място, а това на свой ред може да ви осигури още поръчки. Ако проявите постоянство, свободната практика може да стане източник на добри допълнителни доходи – а защо не и основни?
  • Повечето сайтове и групи от предходната точка работят най-вече на принцип, при който потенциалните клиенти публикуват проекти (например, някой обявява, че има нужда от превод на 5 страници текст от английски на български) и специалистите в сайта (хора като вас) подават своите оферти и посочват срока, в който могат да свършат работата. Тези онлайн места обикновено позволяват и публикуването на ваши обяви, в които можете да се представите и да поканите хората да се свързват с вас, ако имат задачи, подходящи за вашия профил и умения. Можете и да си направите свой сайт (има безплатни платформи за тази цел), на който да се представите и да предлагате услугите си.
  • Стартирайте свой бизнес. Ако нямате начален капитал, можете да започнете с нещо малко, например да представите свои ръчно изработени вещи в специализиран сайт, да внасяте малки количества сувенири от Китай (вече става много лесно и поръчката може да се направи изцяло онлайн за много малка първоначална инвестиция) или да предоставяте онлайн консултации в област, в която имате знания и умения.

Последният вариант е най-времеемък и труден. Възможно е и да изисква да научите нови умения. Той обаче е и най-интересен и вълнуващ, а и с най-голям потенциал да се превърне в нещо, което ви носи висок доход и свобода – нещо, което трудно ще постигнете с някой от останалите варианти. Ако сте избрали него, поздравяваме ви. 🙂 Предлагаме ви и да кандидатствате за безплатна консултация с нас, за да отговорим на конкретните ви въпроси по стъпките към развитие на собствен бизнес, който да ви донесе допълнителен доход (а защо не и основен след време).

Да помагаме на хора като вас да работят по-добре е част от мисията на Фондация „Един въпрос“. Ние ще използваме данните, които ни предоставяте, само за да изпратим курса, който включва и едно специално предложение за вас. Ще можете да се отпишете по всяко време.

Следете резултата

След като задействате един или няколко от описаните варианти, е необходимо и периодично да проследявате дали се движите към целта си и да коригирате курса, ако е необходимо. Ето как най-лесно и бързо да го направите:

  1. В края на всеки месец записвайте приходите, които сте получили от своята дейност, както и разходите, които сте направили за инвестиции в нея (ако имате такива).
  2. Ако печалбата ви (приходите минус разходите) е достатъчна за покриване на целта, честито – открили сте това, което върши работа. 🙂 Огледайте внимателно нещата, които сте правили през предишния месец, за да постигнете резултата и планирайте още от същото за следващия месец.
  3. Ако не сте успели да постигнете целта, не се отчайвайте. Време е да се върнете към плана, да обмислите максимално добре и подробно всички предприети действия и да решите кое от тях да спрете да правите, с какво да го замените или как да го подобрите, за да започне да носи желания резултат. Ако не сте сигурни, просто променете нещо, каквото и да е то и наблюдавайте резултатите, за да прецените дали сте постигнали ефект и дали са нужни още промени.

Пожелаваме ви успех!

Rating: 4.7/5. From 2 votes.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.