Какво да направя, за да започна онлайн бизнес в България: 10 неща, които да проучите, планирате и реализирате, за да гарантирате успешен старт на вашия онлайн бизнес

Имате идея за собствен онлайн бизнес и ви се искате да я реализирате. Не сте съвсем наясно обаче откъде да започнете. Стъписват ви куп въпроси, на които не знаете отговора, а и нямате идея къде да го търсите. Спокойно! Всеки собственик на онлайн бизнес е минал по вашия път. Важното е да имате желание да се учите и да отделите достатъчно време за обмисляне, проучване и планиране, преди да пристъпите към реализиране на идеята си.

Започнете от най-важни неща, които предшестват стартирането на онлайн бизнес в България.

1. Проверете дали бизнес идеята ви е добра и ще изкарва пари

Валидирането на бизнес идея ще ви спести доста време, разочарования и пилеене на средства.

Проучете сферата, към която сте се насочили. Проверете има ли свободна или недостатъчно заета ниша в нея. Вижте кои ще са преките ви конкуренти и от какво са недоволни техните клиенти. Разберете колко е голям пазарът за вашите услуги.

Анализирайте силните и слабите страни на идеята си. Помислете какви възможности за развитие има тя и какво би могло да попречи на успешното ѝ осъществяване.

Как да съберете необходимата ви информация? Вижте какво излиза в Google на зададените от вас ключови думи. Използвайте Google Keyword Tool и Google Trends, за да проверите интересува ли се някой от това, което ще предлагате. Говорете с представители на вашата таргет група.

За валидиране на бизнес идея можете да използвате и тези два инструмента:

 • Business Model Canvas,

 • Value Proposition Canvas.

Разумен вариант е, особено ако имате нужда от по-значително първоначално финансиране, да кандидатствате и да се включите в някой аксеслератор. Там ще получите подкрепа – финансова, образователна, менторска.

Имайте предвид, че приемът е доста труден. Ако в акселератора не намират идеята ви за достатъчно новаторска, това още не значи, че няма смисъл да я осъществявате. Чувствате ли, че имате нужда от подкрепа, намерете независим консултант, който ще ви преведе през стартирането на собствен, онлайн бизнес. Да, има и такива в България.

2. Уточнете всичко, свързано с административната страна на бизнеса

Като какъв ще развивате бизнеса си – ЕООД, ЕТ, самоосигуряващо се лице? За да вземете най-доброто решение, ви препоръчваме да се консултирате със счетоводител. всеки случай има своите индивидуални особености. Аз ще ви дам само някои насоки – да сте подготвени за разговора с него.

Стартиране на бизнес като ЕТ

Това не е удачен вариант, защото:

 • отговаряте с цялото си имущество, в случай че задлъжнеете;

 • данъкът върху доходите ви е 15%;

 • трябва да водите счетоводство и подавате годишен отчет.

Стартиране на бизнес като ЕООД

Това е най-препоръчваният от счетоводители и юристи вариант.

 • В случай на задлъжнялост, отговаряте само до размера на капитала на дружеството. (Минималният капитал, с който можете да се регистрирате е 2 лв.)

 • Ползвате данъчни облекчения.

Недостатъците са, че трябва да имате касов апарат, ако ще приемате плащания в брой и да предвидите разходи за счетоводител, който да води счетоводството и да подава годишния финансов отчет. Цената на счетоводните услуги зависи от месечния брой фактури, имате ли регистрация по ЗДДС или не, имате ли служители или не.

Регистрацията може да си направите сами или да ползвате и сайт за правни услуги. Цялото удоволствие ще ви струва около 200 лв. еднократно.

Стартиране на бизнес като свободна професия

В случай, че предлагате услуги и искате да издавате фактури, но няма да имате кой знае какви разходи, това е добър вариант.

 • Лесна и бърза регистрация като самоосигуряващо се лице в Агенцията по вписванията срещу ниска такса – 10 лв. еднократно.

 • 25% признати нормативни разходи – дори да нямате достатъчно разходни фактури, облагаемият ви доход е -25%.

 • Много по-опростена отчетност – можете да се оправите и сами, законът не ви задължава да ползвате професионални счетоводни услуги, както е при ЕООД. Трябват ви ПИК от НАП и познания в сферата.

Стартирането на онлайн бизнес като самоосигуряващо се лице е изгоден само, ако:

 • нямате почти никакви разходи,

 • нямате и кой знае какви приходи, за да плащате на счетоводител,

 • имате клиенти от САЩ и Великобритания, които държат да работят точно със самоосигуряващи се лица.

Какви други документи ви трябват предварително

Зависи от сферата ви на дейност. Ако искате да предлагате коуч услуги, ще ви трябва сертификат за коуч от съответната международна огранизация. Ако искате да търгувате с био продукти, ще ви трябва сертификат, че наистина са био производство. Консултантите, рекламистите и маркетолозите много често работят с поверителна информация и е добре да си подготвят декларация за поверителност.

Консултирайте се с юрист дали и какви правила и общи условия трябва да има на сайта ви. Информирайте се имат ли силата на договор или трябва да ви се изготви и договор.

Изберете си платформа за издаване на електронни фактури. Почти всяка от тях има безплатна версия, която можете да ползвате, докато не стигнете определен брой фактури.

3. Определете бюджета си

Един от въпросите, които хората, стартиращи собствен онлайн бизнес задават най-често, е: „Какъв бюджет ми трябва?“. Няма общовалиден отговор. Зависи от идеята, възможностите ви, времето и усилията, които сте готови да вложите в начинанието си.

Има онлайн бизнеси, които могат да стартират с почти нулев бюджет – като консултантския например. Достатъчно е да сте готови да си направите сами сайта, да напишете текстовете за него, да си изградите рекламна стратегия и да я реализирате.

Отговорете на следните въпроси, за да определите бюджета си:

 • без какво не мога да стартирам – това може да включва достатъчно мощен компютър, таблет за рисуване, друга техника, курсове за развиване и обогатяване на професионалните ви умения, etc.;

 • каква сума на месец ще отива за поддръжка на бизнеса ми – счетоводство, поддръжка и разработка на допълнителни функционалности за сайта ви, реклама и подобни;

 • колко време ще трябва само да наливам в бизнеса си, да го поддържам, докато започне да връща пари;

 • след колко време ще си върна инвестицията и ще изляза на нула.

Събирате информацията, смятате каква сума ви трябва за старт и поддръжка на бизнеса ви и сте готови с бюджета.

4. Как и къде да рекламирате и да търсите клиенти

Отговорът и на двата въпроса зависи от това какви са ви клиентите и кои места в мрежата посещават. Още на стъпка 1 от подготовката ви за стартиране на онлайн бизнес – валидация на идеята – трябва да сте си отговорили на два въпроса:

 • кои са вашите клиенти,

 • какъв техен проблем решавате с вашите услуги.

Как да рекламирате зависи от това на кого ще продавате. Когато проучвате целевата си аудитория, вие научавате на какъв език говори, през какви устройства сърфира в мрежата, кои са любимите ѝ сайтове, откъде се информира за новостите.

След като знаете коя е вашата целева аудитория и какви са интересите ѝ, лесно ще разберете къде е. Местата, които посещава – Facebook, професионални форуми, определени новинарски сайтове, онлайн списания, YouTube канали и т.н. – са тези, на които трябва да рекламирате.

5. Проверете какво трябва да направите, ако искате да продавате услуги от България на клиенти в чужбина

Ако фирмите, с които ще работите, са на територията на ЕС и са регистрирани по ДДС, най-важното е вие, независимо дали извършвате услуги за тях като физическо или юридическо лице, също да се регистрирате по т.нар. „чужбинско ДДС“, т.е. по член 97а от ЗДДС.

Регистрацията трябва да се случи 7 дни преди да издаването на първата фактура. Важно е да знаете също, че:

 • регистрацията по този член няма нищо общо с регистрацията по ЗДДС за България;

 • трябва да издавате фактури;

 • длъжни сте да правите дневник на продажбите (фактурите влизат към него) и да подавате VIES декларация.

Ако фирмата, на която предоставяте услугите си, е на територията на ЕС, но не е регистрирана по ДДС, вие също не е нужно да се регистрирате. Това важи и когато продавате услуги на фирми извън ЕС.

Както вече писах, някои чуждестранни фирми държат да сте регистрирани като самоосигуряващо се лице.

6. Купете си собствен хостинг и домейн, не правете бизнес през Facebook

Изкушението да започнете на чужда платформа е голямо. Не влагате пари, време и усилия в разработката на собствен сайт и можете да започнете веднага.

Това е нелош вариант за хора, които искат да имат малък допълнителен доход или се опитват да монетизират хобито си.

Ако искате обаче да започнете сериозен онлайн бизнес, идеята не е добра. Не само, че не звучите сериозно, но и всичките ви усилия могат да се обезсмислят за един миг. Facebook може да промени правилата си, може да направи куп услуги, които досега сте ползвали безплатно, платени, или пък да изчезне по някаква причина. Не градете дом на чужди основи.

Изберете си домейн – това е името на вашия сайт, клиентите ви ще го изписват в браузъра си. Проверете дали е свободен и го платете. Обикновено най-скъпи са .bg домейните, някъде около 60 до 70 лв. на година.

Какъв хостинг ви трябва зависи от това за какво ще го ползвате. Ще качите на него блог, с който ще участвате в афилиейт програми, платформа за видео, новинарски сайт и сайт с платен достъп? За видео платформата ще ви трябва доста повече място, за новинарския сайт ще ви трябва повече трафик и опция за бърза промяна на параметрите на хостинг плана – в случай, че посещенията ви подскочат рязко заради някоя гореща новина.

Консултирайте се със специалист колко дисково пространство и трафик ще са ви необходими. Помислете колко и-мейла ще ви трябват и проверете можете ли да хоствате няколко сайта с избрания от вас план.

7. Намалете разходите си като ползвате бартери

Ако бюджетът ви е много ограничен, помислете какво можете да предложите на дизайнера на сайта, на копирайтъра, на фотографа и на всеки друг, който ви помага, в замяна на професионалните му услуги.

В България бартерните сделки са много често срещани и са добър вариант за хора, които сега стартират бизнеса си. Вярно, да изпълните своята част от сделката ще отнеме време, но пък всичко необходимо за реализацията на вашата бизнес идея ще е изпипано от професионалист.

8. Помислете дали не е по-добре да се рекламирате с нулев бюджет

Да, това Е възможно. Разбира се, когато не влагате пари, влагате повече време и усилия – безплатен обяд няма. Преценете дали не е по-добре да инвестирате в консултант, който може да ви даде насоки за всеки аспект от развитието на вашия бизнес, вместо в човек, който да се занимава само с рекламата.

С помощта на консултанта, повече четене и експериментиране и добро познаване на целевата ви аудитория, ще намерите най-подходящите канали за реклама и ще се научите да ги използвате. Това може да ви облекчи доста в началото. Има и още един плюс – постоянният досег с потенциалните и настоящи клиенти, докато следите блога, Youtube канала, Facebook страницата или профила на бизнеса ви в Instagram, ви зарежда с нови идеи какво да промените/подобрите/обновите в услугите, които предлагате.

9. Не разчитайте само на онлайн канали за реклама

Направете списък със събитията и изложенията, на които ще присъстват ваши потенциални клиенти и помислете как да се включите в тях. Може да предложите помощта си на организаторите срещу реклама. Може да участвате с талони за отстъпка. Можете да измислите нещо интересно, което да допълва събитието и да привлича вниманието.

Не подценявайте и нетуъркинг срещите. Дори през лятото в по-големите градове се правят бизнес закуски, обяди и вечери, на които можете да се запознаете с полезни за бизнеса ви хора.

10. Играйте честно и бъдете коректни с клиенти и партньори

Живеем в малка страна и всичко се разчува бързо. Ако сте отзивчиви и наистина искате да помогнете на клиентите си, мълвата ще се разнесе скорострелно и най-добрата реклама, тази от уста на уста, ще започне да работи за вас.

Ако нещо в услугата или обслужването не е наред, също ще се разчуе със скоростта на светлината. Добре е да си направите предварителен план за реакция в такива ситуации – при публична критика и оплаквания, когато ви пише недоволен клиент. Така ще сте спокойни, че реагирате адекватно, без да уронвате допълнително имиджа на бизнеса си. С премислена реакция не само можете да излезете бързо от кризата, но и да спечелите възхищение и доверие от настоящи и нови клиенти.

Това са десетте неща, които ви препоръчвам да премислите и планирате, за да дадете по-добър старт на своя бизнес.

Автор на статията е Иванка Могилска, копирайтър на свободна практика и част от екипа на „Един въпрос“.


Имате нужда от още помощ? Нека поговорим.

Ние сме предприемачи и развиваме онлайн бизнеси през последните 10 години. Искаме да помогнем и на други хора да го направят успешно, затова предлагаме ограничен брой безплатни консултации за стартиране и развитие на бизнес всеки месец. Попълнете нашия въпросник и ако сте сред хората, които изберем за безплатна консултация, ще ви пишем до няколко работни дни.

Да помагаме на хора като вас да работят по-добре е част от мисията на Фондация „Един въпрос“. Ние ще използваме данните, които ни предоставите във формуляра, само за да се свържем с вас и да ви предложим начин да развивате бизнеса си оптимално. Ще можете да се отпишете по всяко време.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.