Творческият хаос и планирането

Основната ми работа се състои в това да уча хората как да бъдат по-продуктивни и как да планират ежедневието си така, че да постигат своите приоритети. Срещам и хора, които се чудят как е възможно да планираш по-голямата част от деня си, ако си креативен и спонтанен човек, който обича творческия хаос, следователно просто не планират. Ако и ти си от тези хора, прочети цялата статия, за да разбереш защо и как планирането може да бъде полезно и за теб.

Представи си, че искаш да построиш сграда. Дали ще го направиш, без да имаш скеле, което да поддържа строежа? Едва ли. Но е също толкова вярно, че не скелето определя как ще изглежда сградата, а творческият ум на архитекта.  И наличието на скеле, архитектурни планове и други рамки не ограничава неговото творчество, а му задава рамка и му позволява да създаде нещо не само красиво, а и използваемо и полезно. Същата роля играе и планът: той не е ограничение, а насока, която да ти помага и опора, когато ти потрябва сигурност.

Като креативен и спонтанен човек, най-вероятно не искаш да разграфиш целия си ден до минутата. Не е и нужно. 🙂 Ти също можеш да имаш план, той просто ще изглежда по-различно от този на един зает бизнесмен или на един учител.

Започни с приоритетите си. Запитай се: „Какво е най-важно за мен да постигна днес?“ След като определиш какво е то, запиши си го като първа задача в списъка за деня. След него запиши още няколко неща, които е добре да свършиш днес, ако ти остане време. И… това е. 🙂

След като имаш този супер опростен план, започни работа по основната задача. Ако се разсееш, хрумне ти страхотна идея или се наложи да свършиш нещо спешно, направи го. След това отново се върни към своята първа и най-важна задача… и така, докато или денят, или работата по задачата не приключи. Ако не успееш да довършиш работата си, прехвърли задачата на първо място в списъка си за следващия ден.

Този подход е добро начало, с което да тестваш процеса на планиране и усещането да знаеш какви задачи имаш за деня. След като свикнеш, можеш да започнеш да включваш повече задачи и/или да експериментираш с включване на определени часове в календара си (например по един час всеки ден без прекъсвания), в които да работиш или твориш фокусирано. Важното е да действаш на малки стъпки, а не да запълниш целия си календар изведнъж… и да се нервираш от това, че постоянно си назад със задачите и времето все не ти стига.

Приятно планиране и успех!

Планирането е само едно от 12 ключови умения, които ти трябват, за да работиш по-продуктивно и по-добре. Можем да ти помогнем и за останалите. Запиши се оттук и ще ти изпратим повече информация.

No votes yet.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.