Какво е продуктивност?

Един от най-известните блогъри на тема продуктивност и личностно развитие, Стив Павлина, дава следната дефиниция на продуктивност:

Продуктивност = Стойност/Време

(Продуктивността се равнява на стойността, разделена на времето.)

Тоест, най-продуктивни сме тогава, когато успяваме да свършим най-много работа за най-малко време. Това определение допада и на мен. 🙂

Как обаче да определим какво означава „стойност“? Дали тя е еднаква във всички случаи? И необходимо ли е да сме продуктивни винаги и на всяка цена?

Ако започна отговорите отзад напред, ще кажа, че лично на мен ми носи огромно удоволствие да съм продуктивна винаги, във всяка дейност. Нищо чудно, че това и работя, нали? 😉

Продуктивност в работата

Работното място, независимо дали работим за себе си или за някой друг, е логичното проявление на нашата продуктивност. Опитваме се да свършим максимално количество работа, за минимално време и по възможност – без излишно усилие.

Как дефинираме „стойност“ на работното място и как да отличим смислената работа от безсмислената? За мен е лесно: стойност носят нещата, които:

  1. са полезни на моите клиенти и те ми плащат за тях;
  2. позволяват да стигна до повече хора, които са мои потенциални клиенти и на които мога да бъда полезна.

Ако работиш за себе си, помисли за основните причини, поради които съществува твоят бизнес. Не само за изкарването на пари, а и за ползата, която носиш на хората. А ако имаш шеф, помисли кои са неговите приоритети (помагайки му да постигне целите си, ти носиш стойност на него) и кое е важно за клиентите на фирмата или организацията, в която работиш (защото те са началниците на всички в екипа ви и без тях и вашата организация няма да съществува).

Продуктивност в грижата за себе си

Има ли и такова „животно“? Има, разбира се. 🙂

Да кажем, че се опитваш да свалиш някой и друг килограм. Опитваш различни начини да го постигнеш и някои дават по-добър резултат от други. Можем ли да кажем, че тези, които ти помагат да постигнеш целта си по-лесно и по-бързо, ти дават и по-висока продуктивност в отслабването? Защо не?

Продуктивност в свободното време

Можем да приложим същата концепция и при заниманията в свободното ти време и времето, което прекарваш с приятелите и семейството. Каква е целта ти в свободното време? Обикновено е да си починеш от работата и да прекараш качествено време с твоите близки. А обръщаш ли внимание кои дейности ти помагат да постигнеш тази цел по-добре? Ето ти продуктивност дори и когато си почиваш. 🙂

Трябва да имаш 12 ключови умения, за да работиш по-продуктивно и по-добре. Можем да ти помогнем да ги усъвършенстваш. Запиши се оттук и ще ти изпратим повече информация.

No votes yet.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.