Какво е продуктивност?

Един от най-известните блогъри на тема продуктивност и личностно развитие, Стив Павлина, дава следната дефиниция на продуктивност:

Продуктивност = Стойност/Време

(Продуктивността се равнява на стойността, разделена на времето.)

Тоест, най-продуктивни сме тогава, когато успяваме да свършим най-много работа за най-малко време. Това определение допада и на мен. 🙂

Как обаче да определим какво означава „стойност“? Дали тя е еднаква във всички случаи? И необходимо ли е да сме продуктивни винаги и на всяка цена?

Ако започна отговорите отзад напред, ще кажа, че лично на мен ми носи огромно удоволствие да съм продуктивна винаги, във всяка дейност. Нищо чудно, че това и работя, нали? 😉

Продуктивност в работата

Работното място, независимо дали работим за себе си или за някой друг, е логичното проявление на нашата продуктивност. Опитваме се да свършим максимално количество работа, за минимално време и по възможност – без излишно усилие.

Как дефинираме „стойност“ на работното място и как да отличим смислената работа от безсмислената? За мен е лесно: стойност носят нещата, които:

  1. са полезни на моите клиенти и те ми плащат за тях;
  2. позволяват да стигна до повече хора, които са мои потенциални клиенти и на които мога да бъда полезна.

Ако работиш за себе си, помисли за основните причини, поради които съществува твоят бизнес. Не само за изкарването на пари, а и за ползата, която носиш на хората. А ако имаш шеф, помисли кои са неговите приоритети (помагайки му да постигне целите си, ти носиш стойност на него) и кое е важно за клиентите на фирмата или организацията, в която работиш (защото те са началниците на всички в екипа ви и без тях и вашата организация няма да съществува).

Продуктивност в грижата за себе си

Има ли и такова „животно“? Има, разбира се. 🙂

Да кажем, че се опитваш да свалиш някой и друг килограм. Опитваш различни начини да го постигнеш и някои дават по-добър резултат от други. Можем ли да кажем, че тези, които ти помагат да постигнеш целта си по-лесно и по-бързо, ти дават и по-висока продуктивност в отслабването? Защо не?

Продуктивност в свободното време

Можем да приложим същата концепция и при заниманията в свободното ти време и времето, което прекарваш с приятелите и семейството. Каква е целта ти в свободното време? Обикновено е да си починеш от работата и да прекараш качествено време с твоите близки. А обръщаш ли внимание кои дейности ти помагат да постигнеш тази цел по-добре? Ето ти продуктивност дори и когато си почиваш. 🙂

Ако си сред маниаците на тема продуктивност като мен, запиши се за нашия безплатен e-mail курс за супер фокус. От него ще научиш основното умение, което ти е нужно за максимална продуктивност: как да се фокусираш и да спреш да се разсейваш.

Да помагаме на хора като теб да работят по-добре е част от мисията на Фондация „Един въпрос“. Ние ще използваме данните, които ни предоставяш, само за да ти изпратим курса, който включва и едно специално предложение за теб. Ще можеш да се отпишеш по всяко време.

No votes yet.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.