Концентрацията не е талант, а въпрос на правилни тренировки

Ако успяваш да си свършиш задачите за деня, действаш според план, не се разсейваш с всичко що лети и бръмчи, и в края на деня си изпълнил нормата и поставените цели – браво! Тази статия не е за теб.

Ако не успяваш да свършиш предвиденото за деня, около теб цари хаос и безредие, които ти „стопяват лагерите“,  ако искаш да подобриш фокуса и концентрацията си, но не го правиш, не искаш да се разсейваш непрекъснато, но го правиш … е, тази статия е точно за теб.

Преди да ти разкрия част от триковете на първите – онези, за които статията не е, нека те попитам: Какво за теб означава фокус? Драсни набързо кратка дефиниция или я изречи на глас. Добре е да знаеш каква формулировка имаш в съзнанието си на това, към което се стремиш. Нали?

Според експерти фокусът е концентриране на нашия интерес или дейност върху нещо. За мен е изборът да кажа „да“ на една опция и „не“ на всички останали. Елиминирането на всички останали е предпоставка за фокусирането върху едно. Харесва ми какво казва и Тим Ферис по темата: „Това, което не правите, определя какво можете да направите.“ Колко просто и мъдро.

С дефинициите добре. А какво можем да направим, за да се съсредоточим върху нещата, които имат значение, и да игнорираме останалите?

Всъщност, повечето хора нямат проблеми с фокусирането, а с вземането на решение. Това, което имам предвид, е, че мозъкът ни сам по себе си е способен да се фокусира, ако премахнем разсейващите фактори. Спомни си за задача, която непременно е трябвало свършиш. Отлагал си докато крайният срок съвсем те е притиснал и в крайна сметка се е наложило да вземеш решението да предприемеш действия.

Мултитаскинг

На практика много от нас, вместо да изберат само едно нещо, върху което да се съсредоточат, смятат, че мултитаскингът е по-добър вариант – „защо пък да не довърша протокола докато си почивам от попълването на цифри и анализа на проекта“. Дали наистина е така обаче?

Технически, ние сме способни да правим две неща едновременно. Например да гледаме филм, докато режем лук или да драснем кратък отговор в имейла, докато говорим по телефона. Това, което е трудно обаче, е да се концентрираме върху две задачи по едно и също време. Или следиш филма и не си гледаш пръстите под ножа (кръц!), или следиш за целостта на маникюра, а сериалът е фонов шум. Във всеки отделен момент ние се концентрираме върху едното или другото.

Мултитаскингът принуждава мозъка ни да превключва фокуса напред-назад много бързо от една задача към друга. Което е невъзможно. Съмняваш се? Случвало ли ти се е да си по средата на писане на имейл, когато телефонът до теб звънва? Провеждаш си разговора, приключваш, връщаш се към съобщението … и ти отнема няколко минути, за да си спомниш докъде си и да се ориентираш как да продължиш. Нещо подобно се случва, когато вършим повече неща едновременно. Всеки път, когато превключим фокуса си от една област към друга, се случва прекъсване на ефективността. Според проучване, публикувано в International Journal of Information Management през 2003 г., типичният човек проверява имейла си веднъж на всеки пет минути и средно му отнема 64 секунди, за да възобнови предишната си задача. Тоест, само заради имейла обикновено губим една на всеки шест минути.

Има ли решение?

Нека видим как можем да преодолеем склонността да изпълняваме няколко задачи едновременно и да се фокусираме само върху едно нещо. Как от многото варианти пред нас да разберем върху какво да се съсредоточим?

Уорън Бъфет е име, което едва ли има нужда от представяне. Той използва проста стратегия за производителност в 3 стъпки, за да помогне на своите служители да определят приоритетите и действията си. Методът може да е полезен и за теб при решаването с коя дейност да се ангажираш веднага. Без да навлизам в прекалени детайли, тях ще имаш възможност да прочетеш в курса „Супер фокус“, ето как работи системата накратко:

  • Стъпка 1 – съставяне на списък с всички цели;
  • Стъпка 2 – избиране на топ 5 цели;
  • Стъпка 3 – създаване на два списъка.

Харесвам метода на Бъфет, защото ни кара да вземем трудни решения и да елиминираме занимания, които може и да звучат добре, но са само разход на време. Много често задачите, които провалят фокуса ни, са такива, за които лесно можем да рационализираме отделянето на време. Други популярни са Методът на Айви Лий и Матрицата на Айзенхауер. Също подробно разгледани и разяснени в курса „Супер фокус“.

И все пак, без значение какъв метод използваш и колко си ангажиран, в един момент концентрацията и фокусът ти започват да отслабват. Как можеш да увеличиш обхвата на вниманието си и да останеш фокусиран?

Как да поддържаме фокуса и концентрацията си задълго?

Предлагам ти две незабавно приложими и съвсем елементарни стъпки.

Първото нещо, което можеш да направиш, е да измериш напредъка си. Мозъкът ни има естествено желание да знае дали напредваме или не, а това не може да се постигне без обратна връзка. От практическа гледна точка означава, че трябва да измериш постигнатите резултати. Всички имаме области от живота, които смятаме за важни, но не ги измерваме. Което е жалко, защото измерването поддържа фокуса и концентрацията. Нещата, които измерваме, са нещата, които подобряваме. Само чрез числа и ясно проследяване имаме представа дали се подобряваме или влошаваме.

Аз започнах всеки ден да отбелязвам по 20 прочетени страници. Според записките, броят прочетени книги за последните 6 месеца е по-голям от предходните 180 дни. Започнах да записвам важните за мен ценности и усещането за по-осъзнато съществуване е осезаемо.

Задачите, които измерваме, са тези, върху които се фокусираме.

Важно е да осъзнаеш, че измерването не е преценка за това кой си, то е просто обратна връзка къде се намираш, ще ти помогне да се съсредоточиш върху нещата, които имат значение,  и да игнорираш онези, които нямат.

Второто нещо, което можеш да направиш, за да поддържаш дългосрочен фокус, е да се концентрираш върху процеси, а не върху събития. Повече от често виждаме успеха като събитие, което може да бъде постигнато и завършено. Виж следните примери за илюстрация:

„Ако сваля 10 килограма, ще съм във форма.“

„Ако изложа картините си в по-голяма галерия, ще имам признанието, от което се нуждая.“

„Ако бизнесът ми е в класациите на Форбс, ще съм успешен/на.“

Ако погледнеш обаче хората, които са фокусирани върху целите си, ще осъзнаеш, че не събитията или резултатите ги правят различни. Това е ангажиментът към процеса. Те се влюбват в ежедневната практика, не в отделното събитие. Забавното е, че именно фокусът върху процеса ще ти позволи да се насладиш на резултатите.

Ако искаш да станеш велик писател, написването и публикуването на бестселър е прекрасно, но единственият начин да постигнеш този резултат е да се влюбиш в процеса на писане. Ако искаш светът да научи за твоя бизнес – трябва да се влюбиш в процеса на маркетинг. Ако искаш да си в най-добрата си форма – влюби се в процеса на здравословно хранене, не се фиксирай в 10те килограма. Те така или иначе ще се стопят. Ако искаш да станеш значително по-добър в нещо, трябва да се влюбиш в процеса на правенето му. Изгради идентичност на човек, който върши работата, вместо само да мечтаеш за резултатите.

Дори след като се научиш да обичаш процеса и знаеш как да останеш фокусиран върху целите си, ежедневното им изпълнение  може да бъде объркано. Затова ти предлагам още няколко допълнителни начина да подобриш фокуса си и да започнеш с това, което има значение.

Аз лично си избирам задача-котва.  Наричам така единственият основен приоритет за всеки работен ден. Въпреки че почти винаги планирам да завърша и други задачи, приоритетната е единствената, която не подлежи на обсъждане и трябва да бъде свършена. Наричам я „задача за котва“, защото това е опората, която държи остатъка от деня ми на място. Силата на избора на един приоритет е, че той естествено ръководи поведението ти, като те принуждава да организираш живота си около тази отговорност.

Управлявай енергията си, а не времето

Ако дадена задача изисква цялото ти внимание, планирай я за време от деня, когато имаш необходимата енергия, за да се съсредоточиш. Аз например съм забелязала, че творческата ми енергия е най-висока сутрин, когато съм свежа и пиша най-добре. И тогава взимам най-добрите стратегически решения за моя бизнес.  Затова планирам творческите задачи за сутринта, а всички останали  се решават следобед. Това включва отговаряне на имейли, телефонни обаждания, анализ на данни и обработка на числа. Почти всяка стратегия за производителност ни насочва към това, да управляваме времето си по-добре, но времето е безполезно, ако нямаме енергията, от която се нуждаем, за да завършим задачата, върху която работим.

Опитай да не проверяваш имейла си преди обяд. Така ще прекараш сутринта в преследване на собствения си дневен ред, вместо да реагираш на дневния ред на всички останали. Няма да губиш умствена енергия, мислейки за всички съобщения във входящата си кутия. Да, чакането до следобеда не е осъществимо за много хора, но можеш ли да изчакаш до 10 сутринта? Какво ще кажеш за 9? 8:30? Въпросът е да отделиш време, в което да се съсредоточиш върху това, което е най-важно за теб, без да позволяваш на останалия свят да диктува психическо ти състояние.

Остави телефона си в друга стая. Много по-лесно е да вършиш фокусирана работа без звука от текстови съобщения, телефонни обаждания или други сигнали. Работи в режим на цял екран, за да не виждаш часа, иконите на другите приложения или каквото и да е разсейване. Ще усетиш колко голяма е разликата във фокуса и концентрацията.

Независимо каква стратегия използваш, всеки път, когато осъзнаеш, че средата те разсейва, избери да се посветиш на едно нещо. Не е нужно да постигнеш успех от първия път. Просто започни.

Надявам се, че си намерил това кратко ръководство за фокусиране полезно. Ако търсиш повече идеи как да подобриш фокуса и концентрацията си, запиши се в нашия безплатен e-mail мини курс, като попълниш полетата по-долу.

Rating: 0.7/5. From 1 vote.
Please wait...

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.